Recept och passion!


Recept på pulled pork

18.10.2013 03:39

Pulled” syftar på att man drar i sär köttet innan servering. Det här är en sydstatsklassiker som särskilt under sommaren 2013 verkligen slog igenom i Sverige. Denna rätt är inte minst den perfekta familje-aktiviteten. Receptet nedan är anpassat efter tillagning utan grill, men är ändå lagom ”pyssligt”.

 

Recept på pulled pork

 

1,5 kg benfri fläskkarré, helst med mycket fett insprängt

0,5 dl köttbuljong (får man tag i fläskkötts-/revbensbuljongtärning är det mycket användbart, finns ofta i butiker som säljer polska livsmedel)

2 msk ketchup/chilisås

1-1 ½ msk senap (dijonsenap fungerar mycket bra)

1-2 msk ljus sirap

1-2 msk liquid smoke

1 msk malen kanel

2-3 msk paprikapulver eller chilipulver

1 tsk hel eller malen spiskummin

2 tsk mald koriander

1 msk torkad oregano

1 msk citronpeppar

1 msk torkade örtagårdskryddor (kan uteslutas eller ersättas med provencalsk kryddblandning eller liknande)

2 små schalottenlökar eller en liten gul lök

3 tsk svartpeppar

2 tsk salt

Cheddarost eller annan smakrik ost

Bröd att servera i, alternativt som tillbehör.

 

  1. Sätt ugnen på 120-130 grader (gärna varmluft, isåfall helst 120 grader)
  2. Koka upp en buljong på 1 tärning 0,5 liter vatten. Hacka löken.
  3. Gnid in köttet med alla torra kryddor (kanel, paprikapulver/chilipulver, spiskummin, koriander, oregano, citronpeppar, örtagårdskryddor, svartpeppar och salt). Man kan såklart blanda alla kryddor innan man gör detta.
  4. Tag den färdiga buljongen av plattan och tillsätt ketchup/chilisås, senap, sirap och liquid smoke.
  5. Placera köttet i en ugnsfast form eller gärna en gjutjärnsgryta som först smorts in med olja. Lägg löken vid sidan om och häll buljongen över köttet. Eventuellt kan man torrosta ovansidan av köttet med alla kryddorna på en halvtimma innan man sedan öser med buljongen.Täck över med aluminiumfolie/lock och stek i ugnen cirka 5 timmar eller tills köttet faller sönder på ett fint sätt när man drar isär det med (exempelvis) två gafflar. Ös då och då under stekningen. Vill man ha en lite mer tuff yta runt om kan man använda ugnens grillfunktion på både ovan- och undersidan cirka 10 minuter det sista man gör. Sätt en handduk eller något annat emellan ugnsluckan och ugnen då grillningen sker. Servera, på ett eller annat sätt, med bröd och ost.

 

Bildkälla: https://www.flickr.com/photos/lifeontheedge/712143778/sizes/m/in/photostream/

Bildkälla:

—————

Tillbaka