Recept och passion!


Recept på rårakor

07.01.2014 09:35

 

 

 


 

En av våra mest omtyckta husmanskosträtter och dessutom en av dem som är lättast att tillaga.


 

Recept på rårakor


 

(4 portioner)


 

12 ganska stora potatisar av lös sort (gärna king edward), rivna och saltade

Rejält med fläsk, cirka 500 g eller mer

Rårörda lingon eller lingonylt

Salt och vitpeppar


 

  1. Stek fläsket knaprigt och fint. Ta upp det, men låt stekflottet vara kvar i pannan (skaka gärna fläskbitarna lite grand) så att allt rinner av. Varmhåll fläsket på låg temperatur (omkring 60 grader) i ugn eller på annat sätt.
  2. Om det är små bitar av fläsk som ser ut att vara bränt i pannan kan man sila över flottet i en djup tallrik, bunke eller dylikt, sedan göra rent pannan och därefter hetta upp den igen med flottet i. Forma små, tunna plättar i pannan av den rivna potatisen tills de fått fin färg (man kan lämpligtvis provsteka en "pytteplätt" till att börja med om man känner sig lite osäker på exakt hur de skall vara).
  3. Servera rårakorna med fläsket, rårörda lingon/lingonsylt samt vitpeppar (helst från kvarn). Ett gott svenskt öl eller ett stort glas mjölk passar bra till.


 


 

 

—————

Tillbaka