Recept och passion!


Recept på risotto med rödvin och tryffelsalami

07.10.2013 22:19

Till risotto använder man vissa typer av ris som har en särskilt god förmåga att suga upp vätska. En typ av risottoris av bra kvalitet som brukar finnas i de flesta livsmedelsbutiker är arborio (andra är viale nano och carnaroli), som ej bör förväxlas med avorioris. Arborio är en ristyp, medan avorio, som betyder ”elfenben” på italienska (jämför engelskans ”ivory”), anger att riset i förpackningen är ett råris som genomgått en ångkokningsmetod vilket resulterat i bland annat en färgkulör som påminner om den elfenben har. Avorio duger till risotto, men de extra kronor ett bra risottoris kostar får man igen i en klart bättre smak.

 

Recept på risotto med rödvin och tryffelsalami

 

(4 portioner)

 

3 dl risottoris (carnaroli, viale nano, arborio eller dylikt)

1 finhackad gul lök eller, ännu hellre, samma mängd schalottenlök

Cirka 1 ½ dl tryffelsalami skuren i små tärningar

1,5 dl rött vin eller 0,5 dl rödvinsvinäger

1 liter het buljong (vatten + 2 kyckling-/svampbuljongtärningar)

1 dl färskriven parmesanost

40-50 g smör skivat i några bitar

Svartpeppar, helst nymalen

Raps- eller olivolja

 

  1. Hetta upp buljongen och se till att den hålls het (den skall dock inte koka).
  2. Stek löken och salamin i en annan kastrull på en annan platta lite grand, tillsätt riset och fräs allting under omrörning några minuter. Tillsätt vinet/vinägern och låt det koka in under ytterligare två minuter. Fortsätt röra om.
  3. Slå på lite grand av den heta buljongen och låt det koka in, men inte helt, under omrörning. Slå på lite mer buljong, låt det nästan koka in helt och fortsätt så tills riset får den grad av tuggmotstånd man vill ha (vilket brukar ta cirka 13-18 minuter från det att man slagit på den första sleven buljong).
  4. När riset känns perfekt slår man på så mycket buljong att risotton blir lite mer lösrinnande än man vill ha den i slutändan, tar kastrullen från plattan, tillsätter hastigt osten, smöret och pepparen samt rör om lite grand så allt blandas. Därefter lägger man på ett lock och väntar i en minut. Klart.

 

Bildkällor: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Copa_de_Fragolino.jpg

https://farm4.staticflickr.com/3159/2856094403_9c2f76c1b4_o.jpg

—————

Tillbaka