Recept och passion!


Recept på rispilaff

07.10.2013 20:58

Denna variant av rispilaff passar bra till medelhavsmat av de flesta slag, vare sig den serveras till fisk, nötkött, kyckling, lamm eller vad det än är. Man kan därför lämpligtvis anpassa typen av buljong efter vad det är riset serveras till.

 

Recept på rispilaff

 

(4 portioner)

 

3 ½ dl långkornigt ris

2 msk olivolja, gärna med fruktig och pepprig smak

1 finhackad gul lök eller samma mängd schalottenlökar

Cirka 1-2 dl hackade grönsaker, exempelvis morötter och broccoli

1 liter kokande buljong (vatten + tärning eller vatten flytande fond)

2-3 msk smör i bitar

Ev örter efter behag

 

  1. Hetta upp oljan på medelhög värme i en rymlig kastrull, helst med tjock botten. Lägg i löken, de andra grönsakerna och fräs i ungefär 4-5 minuter under omrörning. Tillsätt riset och stek någon minut till.
  2. Häll på den kokande buljongen och koka ris på vanligt sätt, dvs sänk värmen och låt locket vara på tills all vätska absorberats, vilket tar cirka 20 minuter. Tillsätt ev örter som man tror passar till. Timjan är ett exempel på en ört som passar till det mesta.
  3. Tag kastrullen av plattan och tillsätt smöret bit för bit under försiktig omrörning. Låt riset vila cirka 4-5 minuter i kastrullen med locket på. Garnera ev med några örter eller grönsaker eller vad man känner för.

 

Bildkälla: https://www.flickr.com/photos/candyheartsandpaperflowers/3497817462/

—————

Tillbaka