Recept och passion!


Recept på rödkål från italienska alperna – Cavolo rosso al vino

07.10.2013 20:39

De italienska alptrakternas kök särskiljer sig gentemot de traditioner som finns längre söderut, beroende på bland annat ett unikt klimat. Men man skall inte tro att denna del av Italien saknar samma passion för äkta smaker och det engagemang som finns ifråga om "mangiare bene"; att äta väl, som existerar längre söderut i landet. Dessutom görs några av Italiens bästa viner längs bergssluttningarna av de utlöpare av Alperna som återfinns i regioner som Friuli Venezia, Trentino-Alto Adige och Piemonte.

 

Recept på rödkål från italienska alperna – Cavolo rosso al vino

 

(4-6 portioner)

 

Ett rödkålshuvud på 750-800 g

1 finhackad gul lök eller samma mängd finhackad schalottenlök

50-70 g sidfläsk i små tärningar

2 msk smör

2 dl rödvin

½ tsk socker

Salt

Svertpeppar

 

  1. Ta blad och/eller bladbitar som inte ser fräscha ut. Dela kålhuvudet i två bitar och ta bort stocken. Strimla kålen fint.

  2. Stek fläsket knaprigt i smöret på medelhög värme. Ta upp det och låt fettet vara kvar i pannan. Lägg löken i pannan och stek den några minuter tills den blir genomskinlig.

  3. Rör ned rödkålen och tillsätt sockret samt lite salt och peppar. Häll på vinet och låt puttra ungefär en halvtimma. Lägg upp och slå slutligen fläsket över allting.

—————

Tillbaka