Recept och passion!


Recept på saffranspannkaka

11.09.2013 12:53

Saffranspannkaka är en gotländsk spelicialitet och ännu mer gotländsk blir den när den serveras med salmbär i någon form. Men denna vackert guldgula rätt blir hursomhelst lika god även om den tillagas någon annanstans än på Gotland. I alla fall nästan..

 

Recept på saffranspannkaka

(4-6 portioner)

1 liter risgrynsgröt (färdigköpt "korv" kan duga)
1 dl skållad och skalad sötmandel (koka först 3 minuter i vatten, gnid sedan inuti en handduk så lossnar skalen lätt)   
1 g saffran  
4 msk strösocker  
1 tsk vaniljsocker  
1,5 dl vispgrädde  
4 ägg

Ev lite florsocker

 

1. Sätt ugnen på 170-180 grader.
2. Stöt saffran och socker i en mortel. Blanda det med grädden. Rör i det hela i gröten. Tillsätt ägg och vaniljsocker. Hacka mandeln eller kör den i mixer och häll den i smeten. Rör om en del.
3. Smörj en rymlig ugnsfast form och häll i smeten.
4. Grädda mitt i ugnen tills konsistensen verkar bra och färgen är fin. Det bör ta cirka en halvtimma. Strö ev lite florsocker på ytan. Servera med vispad grädde eller glass och gärna salmbärssylt. Har man inte tillgång till salmbärssylt så duger det med tex hallon- eller blåbärssylt.

—————

Tillbaka