Recept och passion!


Recept på sallad med bondbönor, pecorino och rucola

21.08.2013 00:36

För många italienare skulle ett liv utan pecorino, olivolja och - särskilt vad beträffar de som bor i Toscana och Umbrien; gli mangiafagioli, ”bönätarna” - bondbönor vara helt outhärdligt.

 

I detta recept möts alla dessa tre välsignelser och lyckan blir då fullständig.

 

Pecorino betyder helt enkelt fårost och på samma sätt som olika ostar gjorda på komjölk inte smakar likadant gör heller inte alla pecorino-ostar det. Detta utgör emellertid inget större problem då alla sorters pecorino passar förträffligt till de övriga ingredienserna i detta recept.

 

Har man fått tag på fina, färska bondbönor och dessutom ansträngt sig för att hitta en riktigt god pecorino är det synd att inte också använda en högkvalitativ olivolja. Det är i sådana här sammanhang exklusiva olivoljor verkligen kommer till sin rätt, snarare än att användas till stekning, då man nästan alltid lika gärna kan välja en enklare olja.

 

 

Recept på sallad med bondbönor, pecorino och rucola

 

(4-6 portioner)

 

4-500 g skalade bondbönor, färska eller torkade (som kokats), alternativt frysta eller från konserv

En näve rucolablad eller mer

Eventuellt andra gröna blad såsom tex spenatblad

3-4 msk smakrik olivolja, helst av typen ”fruttato”

2 msk citronsaft eller vinäger av någon typ

 

 

  1. Är bondbönorna inte skalade så förväller man dem i en minut i lättsaltat, kokande vatten varefter man ”ploppar” dem och kastar bort skalen. Detta gäller inte bara färska utan även frysta och torkade bondbönor såvida de faktiskt inte redan är skalade, vilket är sällsynt.

    Köper man färska bondbönor i skidor så får man köpa minst ett kilo för att få ihop till den aktuella mängden skalade bönor, antagligen mer. Fråga personalen om hjälp.

  2. Rör ihop oljan, citronsaften/vinägern och peppar i en salladsskål. Salt behövs eventuellt inte eftersom osten är salt, särskilt om man använder en pecorino romano. Lägg i rucolan och ev de andra gröna bladen och rör till allt blandats väl.

  3. Tillsätt hyvlad eller grovt riven pecorino och blanda lite till. Smaka av och tillsätt eventuellt salt och peppar.

  4. Avsluta genom att hyvla några vackra bitar ost över allting. Någon form av rustikt bröd passar utmärkt till.

—————

Tillbaka