Recept och passion!


Recept på schweizerschnitzel - Escalope de veau Cordon bleu

15.12.2013 19:08
 

 Recept på schweizerschnitzel - Escalope de veau Cordon bleu


 

(4 portioner)


 

4 st schnitzlar à 150 - 180 g av kalvfilé eller kalvinnanlår

16 skivor schweizisk emmentalerost (andra smakrika ostar såsom en vällagrad grevé kan duga)

4-8 skivor kokt, smakrik skinka beroende på storlek

Vetemjöl

Ströbröd eller rivebröd

2-3 vispade ägg

Vegeta eller annan allroundkrydda

Nymald svartpeppar eller vitpeppar

Ev några citronklyftor


 

  1. Antingen gör man fyra schnitzlar genom att lägga ost, sedan skinka och sedan ost igen på halva delan av en schnitzel och sedan vika den dubbel eller så gör man två stycken stora schnitzlar genom att lägga ost över hela schnitzeln, sedan skinka och sedan ost igen varefter man lägger en hel schnitzel överst (och sedan gör en till likadan).
  2. Krydda båda sidorna av schnitzlarna med allroundkryddan eller blanda allroundkryddan med mjölet. Vänd sedan schnitzlarna först i mjöl, sedan i ägg (låt det rinna av lite och se till att ägget verkligen täcker köttet) och slutligen i ströbröd/rivebröd. Låt schnitzlarna stå framme i rumstemperatur i cirka 20 minuter så paneringen "sätter sig". Använd ev tandpetare för att hålla samman ovan- och undersida.
  3. Stek köttet i olivolja eller rapsolja blandat med lite smör tills de fått fin, gyllenbrun färg. Se till att det finns varma tallrikar eller ett varmt serveringsfat.
  4. Håll köttet varmt medan cirka 50-80 g smör bryns (det skall få brun färg och lukta ljuvligt, att det blir lite svart i botten gör inget). Lägg upp schnitzlarna på tallrikarna eller fatet och häll smör över. Peppra och servera ev med citronklyftor. Ett klassiskt serveringssätt är att tranchera schnitzlarna i flera skivor och sedan servera dem från ett fat.

—————

Tillbaka