Recept och passion!


Recept på skotsk potatissoppa

07.10.2013 19:56

Detta recept härstammar från den skotska västkusten. En viss dam, kallad Grandma Craig förde receptet vidare till sitt barnbarn som 1981 startade en hotellrörelse vid namn Knipoch Hotel. På detta etablissemang blev denna rustika, härliga soppa snabbt uppskattad av gästerna. Efteråt smakar ett glas av det berömda lokala whiskymärket Oban förträffligt. Kanske vill man till och med ta sig ett glas som måltidsdryck till soppan?

 

Recept på skotsk potatissoppa

 

(4 portioner)

 

½ kg tärnad potatis av lös typ (gärna King Edward)

½ kg gul lök, skalad och finhackad

250 g rivna morötter (eller finfördelade i matberedare)

2 msk smör

0,5 liter vatten

½ msk salt

1 tsk peppar

2 dl vispgrädde

3-4 dl standardmjölk

1 dl hackad persilja

Ev ½ grönsaksbuljongtärning eller lite flytande grönsaksfond

 

  1. Hetta upp smöret i en stor gryta eller kastrull (helst med tjock botten). Fräs löken någon minut och tillsätt sedan morötterna och potatisen. Stek under omrörning cirka i cirka tio minuter.
  2. Häll på vatten, salt, peppar och ev den halva buljongtärningen eller skvätten fond.
  3. Låt koka tills potatisen blivit mjuk och det mesta av vätskan kokat in.
  4. Tillsätt mjölken och låt sjuda cirka 10 minuter. Blanda i grädden och låt puttra två, tre minuter till. Servera.

 

Bildkälla: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:OBAN_HARBOR.JPG

—————

Tillbaka