Recept och passion!


Recept på smålandspannkaka

07.10.2013 18:12

Småland är en beundransvärd del av Världen på många sätt, inte minst när det gäller mat - och det finns mer än isterband, kroppkakor och ostkaka att upptäcka!

 

Recept på smålandspannkaka

 

(4 portioner)

 

0,5 kg skalad potatis

0,5 morötter

8-10 skivor stekfläsk

4 äggulor

Vitpeppar efter behag

Lingonsylt eller rårörda lingon

Ev lite salt

 

  1. Lägg fläsket i en kall stekpanna med en liten mängd olja eller margarin. Hetta upp till medelhög värme och stek fläsket på båda sidor. Koka under tiden potatis och morötter mjuka i lättsaltat vatten (det går snabbare om de hackats/skivats lite först) i cirka 15-20 minuter.
  2. Sila bort kokspadet och kör sedan grönsakerna i mixer eller mixa med mixerstav. Tag upp fläsket ur pannan och spara stekflottet. Varmhåll fläsket i ugn på 60 - 80 grader, eller slå in det i aluminiumfolie. Blanda stekflottet med de mixade grönsakerna.
  3. Rör ihop äggulorna med grönsaks- och stekflottsblandningen. Stek i stekpanna på båda sidor eller, om man har en stor gjutjärnspanna (med handtag som tål ugnsvärme, är det av trä kan man linda in handtaget med en blöt kökshandduk) så kan man smörja pannan, hälla upp smeten i den och sedan ställa pannan i ugnen på 200 grader. Efter ett tag vänder man pannkakan upp och ner (- vilket kan vara lite svårt, en idé är att föra över den till en tallrik eller dylikt och sedan försöka vända ner den snabbt) och gräddar den tills den är vackert stekt på båda sidor och konsistensen är fast. Värm upp fläsket och servera det samt lingonsylt eller rårörda lingon till.

 

Bildkälla: https://www.bengtahman.se/slektforsk.htm

 

 

—————

Tillbaka