Recept och passion!


Recept på smördegs-piroger med lax och spenat

15.12.2013 20:40


 

Recept på smördegs-piroger med lax och spenat


 

4 stora, avlånga plattor smördeg eller 6-8 mindre kvadratiska

En stor näve hackad dill

300 g kallrökt lax

400-450 g spenat, lättkokt i saltat vatten, sköljd i kallt vatten och sedan urkramad

1/2 dl crème fraîche/gräddfil

2-3 äggulor

2-3 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade

1 finhackad gul/röd lök alternativt samma mängd schalottenlök

 Ev lite fisk- eller hummerfond

Salt och vit-/svartpeppar efter behag eller citronpeppar


 

  1. Sätt ugnen på 220-230 grader. Fräs löken tills den fått lite färg. Blanda med dill, crème fraîche/gräddfil och en äggula. Smaka av med salt och peppar eller citronpeppar (tänk på att citronpeppar innehåller mycket salt). Tillsätt ev lite fond. Ställ in röran i kylskåp.
  2. Fräs spenaten litegrand i en stekpanna. Blanda med vitlöken.
  3. Kavla ut smördegsplattorna (på mjölat underlag) så att 4 jämnstora längder erhålls (6 eller 8 mindre går också bra). Placera dem på bakpapper som lagts på en ugnsplåt som gärna får vara varm. Fördela spenaten på hälften av plattorna. Täck inte hela plattorna utan lämna ett par centimeter fria runtom. Lägg laxen ovanpå spenaten och klicka sedan på lök-och dillröran. Lägg sedan en platta ovanpå och tillslut kanterna genom att trycka till med en gaffel hela vägen runt om.
  4. Vispa en eller två äggulor lite lätt och pensla pirogerna. Gör några hål i pirogerna så att ånga kan komma ut inifrån.
  5. Grädda i ugnen tills pirogerna ser fina ut. Det tar inte så lång tid. 


 

Bildkälla: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Puff_pastry_pies_%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%B7_%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0_(e-citizen_Az).jpg

 


 

 

—————

Tillbaka