Recept och passion!


Recept på smördegs-piroger med skaldjur och mangold

16.12.2013 22:58
 

 


 

Recept på smördegs-piroger med skaldjur och mangold


 

4 stora, avlånga plattor smördeg eller 6-8 mindre kvadratiska

3-400 g färska räkor och/eller kräftstjärtar

3-5 blad grön-vita, stora blad mangold, sköljda och med det mesta av den vita, grova stjälken avlägsnad

1-2 dl crème fraîche

2-3 äggulor

2-3 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade

1 finhackad gul/röd lök alternativt samma mängd schalottenlök

 1 msk Hummerfond

Salt och vit-/svartpeppar, citronpeppar eller persillade


 

  1. Sätt ugnen på 220-230 grader. Fräs löken tills den fått lite färg. Blanda med crème fraîche, hummerfond och en äggula. Smaka av med salt och peppar/persillade/citronpeppar (tänk på att citronpeppar innehåller mycket salt). Smaken skall vara koncentrerad, men man behöver inte använda mycket salt. Ställ in röran i kylskåp.
  2. Koka mangolden någon minut i lättsaltat vatten. Skölj med kallt vatten och skär den sedan i ganska stora bitar. Fräs den litegrand i en stekpanna (gärna i olivolja). Blanda med vitlöken.
  3. Kavla ut smördegsplattorna (på mjölat underlag) så att 4 jämnstora längder erhålls (6 eller 8 mindre går också bra). Placera dem på bakpapper som lagts på en ugnsplåt som gärna får vara varm. Fördela mangolden på hälften av plattorna. Täck inte hela plattorna utan lämna ett par centimeter fria runtom. Lägg skaldjuren ovanpå mangolden och klicka sedan på lökröran. Lägg sedan en platta ovanpå och tillslut kanterna genom att trycka till med en gaffel hela vägen runt om.
  4. Vispa en eller två äggulor lite lätt och pensla pirogerna. Gör några hål i pirogerna så att ånga kan komma ut inifrån.
  5. Grädda i ugnen tills pirogerna ser fina ut. Det tar inte så lång tid. 


 

Bildkälla: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Puff_pastry_pies_%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%B7_%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0_(e-citizen_Az).jpg

—————

Tillbaka