Recept och passion!


Recept på smördegs-piroger med köttfärs, kantareller och färsk dragon

15.12.2013 21:51


 

Recept på smördegs-piroger med köttfärs, kantareller och färsk dragon


 

4 stora, avlånga plattor smördeg eller 6-8 mindre kvadratiska

300 g nötfärs eller blandfärs

3-400 g kantareller

1/2 dl crème fraîche

2 tsk dijonsenap

2-3 äggulor

2-3 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade

En kruka färska fransk dragon, stjälkarna borttagna

1 finhackad gul/röd lök alternativt samma mängd schalottenlök

 Kantarellfond

Salt och svartpeppar efter behag

Ev lite currypulver

Ev en liten skvätt sherry/portvin/cognac
  

  1. Sätt ugnen på 220-230 grader. Fräs löken tills den fått lite färg. Blanda med vitlök, dragon, crème fraîche och en äggula (samt ev currypulver och starkvin/cognac). Smaka av med salt, peppar och fond (tänk på att fonden är salt). Ställ in röran i kylskåp.
  2. Fräs färsen i en stekpanna. Använd först mycket hög värme. Platta ut färsen till en kaka och låt den verkligen brynas så att den delen av "kakan" som ligger nedåt får fin färg (den skall vara vackert brun, men inte svart och bränd). Rör inte i färsen! Vänd på "kakan" och se till att den andra sidan också får bra färg. Därefter kan man sänka värmen något och röra lite i färsen tills allt är brynt. Stek samtidigt kantarellerna i en annan panna. Salta svampen lite direkt när den kommit i pannan.
  3. Kavla ut smördegsplattorna (på mjölat underlag) så att 4 jämnstora längder erhålls (6 eller 8 mindre går också bra). Placera dem på bakpapper som lagts på en ugnsplåt som gärna får vara varm. Fördela färsen och svampen på hälften av plattorna. Täck inte hela plattorna utan lämna ett par centimeter fria runtom. Lägg lök- och dragonröran ovanpå färsen. Lägg sedan en platta ovanpå och tillslut kanterna genom att trycka till med en gaffel hela vägen runt om.
  4. Vispa en eller två äggulor lite lätt och pensla pirogerna. Gör några hål i pirogerna så att ånga kan komma ut inifrån.
  5. Grädda i ugnen tills pirogerna ser fina ut. Det tar inte så lång tid.


 

Bildkälla:  https://en.wikipedia.org/wiki/File:Puff_pastry_pies_%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%B7_%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0_(e-citizen_Az).jpg

 

—————

Tillbaka