Recept och passion!


Recept på spansk mandelsockerkaka från Galicien – Tarta de Santiago

05.10.2013 17:55

En syndigt god delikatess från Galicien som man äter under förevändningar av både religiös och patriotisk art. Man klipper till en pappbit i form av ett kors, strör florsocker över det så att ett kors bildas på kakan och vips kan man hävda att man både bakar och förtär den till Sankt Johannes – Spaniens skyddshelgons – åminnelse och nationens ära.

 

Låt oss, i sann europeisk förbrödringsanda och ödmjuk beundran inför sådan fromhet och sällan skådad fosterlandskärlek ansluta oss till denna stolta baktradition.

 

Recept på spansk mandelsockerkaka från Galicien – Tarta de Santiago

 

(Räcker till cirka 8 personer)

 

7 ägg

6 dl strösocker

1 dl vetemjöl

500 g skållad och skalad sötmandel (gnid kraftigt inuti handduk så lossnar skalen lätt)

Cirka 180 g smör (rumstempererat, man kan skiva och värma försiktigt i mikron)

Rivet skal och saft från en stor eller två små citroner (så lite som möjligt av det vita precis innanför det yttersta skalet bör komma med)

Florsocker

 

  1. Värm ugnen till ungefär 180 grader. Smörj en pajform med löstagbar kant (21-23 cm helst, är den mycket vidare går gräddningen mycket snabbare, är den mindre i omfång tar det längre tid och den bör övertäckas med aluminiumfolie efter ett tag för att ytan inte skall bli bränd).
  2. Rosta mandlarna antingen på ugnsplåt under några minuter när ugnen blivit varm, eller torrosta dem i en het stekpanna av gjutjärn (utan matfett i alltså) ett tag. Rör om då och då vilken metod som användes. Låt svalna och mixa sedan på ett eller annat sätt med en del socker till en fin massa.
  3. Vispa ihop resten av sockret med smöret några minuter i en rymlig bunke. Tillsätt äggen ett och ett. Vispa 20 sekunder innan nästa läggs i.
  4. Häll i mandlarna, vetemjölet och citronskalet. Rör om tills allt blandad sig ordentligt. Häll sedan i formen. Använd slickepott. Provsmaka lite av smeten (för att det är gott).
  5. Grädda kakan i ugnen cirka en timma. Kontrollera med en tandpetare om den är färdig. Om den är geggig är kakan inte klar, om den är helt torr och inte en enda smula fastnat på den kan den egentligen ha gått lite för länge i ugnen (men den kommer antagligen vara riktigt god ändå så länge ytan inte är bränd).
  6. Gör en del hål i kakan med tandpetaren (eller en gaffel) när den tagits ut och häll citronsaften över den. Låt saften sjunka in. Dekorera med florsocker i enlighet med vad som står ovan (har man ingen lämplig ströare till florsocker kan man ta en finmaskig sil och hålla den under florsockerpaketet när man strör direkt ur detta).

 

Bildkälla: https://www.flickr.com/photos/diekatrin/4467497071/

—————

Tillbaka