Recept och passion!


Recept på sparris i vinägrettsås – Asperges vinaigrette

07.10.2013 17:56

 

Har man sparris av hög kvalitet behöver man inte krångla till det så mycket för att få njuta av dem på ett idealiskt sätt. Lite salt och smör duger gott. Något som är ungefär lika enkelt är att göra en enkel vinägrett.

 

Recept på sparris i vinägrettsås – Asperges vinaigrette

 

(4–6 portioner)

 

1 kg sparris, vit eller grön, den översta ¾ -delen bortskuren

 

1 dl neutral olja (raps-/majs- eller matolja) alt hälften olivolja, hälften neutral olja

 

2-2 ½ msk äppelcider-, vitvins- eller rödvinsvinäger

 

Vitpeppar och salt

 

Ev lite färsk eller torkad dragon

 

 

  1. Skala gärna sparrisen med en potatisskalare, antingen några cm högst upp eller hela vägen från knoppen och uppåt.
  2. Koka sparrisen i lättsaltat vatten cirka 15-30 minuter (beroende på hur färsk den är – ju färskare destu kortare koktid, känn efter hur mjuka de är med tex en tandpetare).
  3. Gör under tiden vinägretten. Blanda först vinäger och salt och vispa lite grand, tillsätt oljan och pepparen och vispa ordentligt (tillsätt ev dragon). Tag upp sparrisen, låt den kallna något och servera sedan vinägretten till sparrisen eller häll vinägretten över den.

 

Bildkälla: https://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Asperges_vertes.jpg

—————

Tillbaka