Recept och passion!


Recept på svamp i tomatsås – funghi in salsa di pomodori

20.08.2013 16:08

Denna italienska rätt passar bra som inslag på en buffé, som tillbehör till alla möjliga typer av kött, men även till olika slags fiskrätter, inte minst då stekt eller ugnsbakad marulk, havskatt, tonfisk och lax. Bind isåfall samman smakerna med ett generöst stänk citron vid bordet. Man kan också göra en pastarätt genom att röra ned nästan färdigkokt pappardelle eller taglitaelle etc någon minut eller två innan tomat- och svampsåsen puttrat klart. Pastan suger då åt sig såsen på ett idealiskt sätt. Strö avslutningsvis parmesanost eller pecorino över och njut tillsammans med ett gott vin från, förslagsvis, Toscana eller Umbrien till tonerna av valfri italiensk musik.

 

 

Recept på svamp i tomatsås – funghi in salsa di pomodori

 

(4 portioner)

 

3 hackade eller pressade vitlöksklyftor

500 g champinjoner, blandsvamp, ostronskivling eller karl johan-svamp i skivor

2 tomater, hackade eller cirka en halv konservburk krossade tomater

Ev lite tryffelolja och/eller en halv svamp- eller grönsaksbuljongtärning eller dito fond

Persilja eller mynta

Olivolja

Salt

Svartpeppar

 

  1. Om man använder färska tomater så lägger man dem någon minut i kokande vatten och sedan i kallt vatten för att svalna. Sedan går de lätt att skala. Slutligen hackar man dem
  2. Stek svampen tillsammans med vitlöken i oljan. Strö lite salt över så fort svampen hamnar i pannan. När den är färdigstekt tillsätter man tomaterna och ev den halva buljongtärningen eller fonden (vill man droppa i lite tryffelolja så gör man det precis innan servering.
  3. Låt det hela puttra I cirka tio minuter under konstant omrörning.
  4. Strö över mynta eller persilja. Oregano passar också bra, likaså timjan som dock bör tillsättas redan när tomaterna hälls i pannan isåfall. Peppra avslutningsvis.

—————

Tillbaka