Recept och passion!


Recept på torskrygg med pepparrot och brynt smör

07.10.2013 17:43

Om man skulle vilja övertyga någon om att Skandinavien har världens bästa fiskrätter är denna rätt ett tungt argument att tillgå.

 

Recept på torskrygg med pepparrot och brynt smör

 

(4 portioner)

 

6-700 g färsk torskrygg

200 g smör

Riven pepparrot efter behag

Olja

Vatten

Vitpeppar salt

 

  1. Rimma torsken. Är den fryst tinar man den över natt i vatten med 1-2 msk salt. Samma sak om den är färsk. Den får då stå två timmar eller mer i kylskåp. Detta gör den fastare i konsistensen.
  2. Bryn smöret i en kastrull. Det skall inte bara smälta utan just brynas tills det får en fin, gyllenbrun färg. Det gör inget om det blir lite svarta partiklar i botten. Separera själva det brynta smöret från det svarta i botten på kastrullen och från ev skum.
  3. Dela upp torsken i jämnstora portioner. Ugnsbaka eller sjud torsken i lättsaltat vatten. Om man steker den i ugn bör man lägga lite olja under fisken så att den inte bränns vid mot botten av formen/plåten. Innertemperaturen bör vara cirka 50 grader och köttet skall vara fast och ogenomskinligt i mitten vid servering. Om man sjuder den gäller samma sak. Se till att vattnet inte kokar.
  4. Värm det brynta smöret lite och häll det över fisken. Om man vill kan man droppa lite hummerfond och/eller tryffelolja i smöret. Strö riven pepparrot över. Lämpliga tillbehör är hackat hårdkokt ägg och potatispuré alternativt hel potatis som kokats tillsammans med dill och lite salt.

 

Bildkällor: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Hedda_turning_into_Kinlochbervie_Harbour_-_geograph.org.uk_-_1113949.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kren_Verkauf.jpg

—————

Tillbaka