Recept och passion!


Recept på västgötsk ostsoppa

15.09.2013 21:00

 

Redan på 1550-talet, närmare bestämt i ärkebiskopen Olaus Magnus verk "Historia om de nordiska folken" omnämns Västergötland som ett betydande centrum för osttillverkning. Detta arv förvaltas än i dag i bygden och dessutom har avknoppningar från den västgötska traditionen lett till att livskraftig ostindustri etablerats på annat håll i landet. Ulrika Eleonora Lindström hette en viss dam från Norrland som i trettioårsåldern utbildade sig till mejerska i Degeberga nära Lidköping på 1860-talet. När hon var klar med sina studier blev hon anställd vid Gammelbyns mejeri i Västerbotten där hon utvecklade sin egen variant av västgötaost, nämligen det som skulle komma att bli känd som västerbottensost eller kort och gott "västerbotten".  Man kan därför med gott samvete använda sig av denna ost i soppan och ändå hävda att det rör sig traditionell västgötamat. Vidare är det så med de ostar som för länge sedan framställdes i Västergötland att kvalitet och framställningsmetod skiftade så mycket från gård till gård att det egentligen är omöjligt att säga vilken ost av i dag som mest liknar traditionell ost från Västergötland. I vilket fall som helst passar en vällagrad och smakrik ost till det här receptet.

 

Recept på västgötsk ostsoppa

 

(4 portioner)

 

3 dl riven, smakrik ost, tex västerbottenost, svart wästgöta kloster eller en vällagrad svecia alternativt prästost 

1 msk vetemjöl

1 liter buljong (vatten + 2 kalvbuljongtärningar eller vatten + flytande fond alternativt egentillverkad buljong)

1 msk smör

3 cl madeira, sherry eller marsala

1 äggula

2 hårdkokta ägg, hackade eller i halvor

1 dl vispgrädde

1/2 - 1 tsk paprikapulver

Svartpeppar

Ev salt

 

  1. Hetta upp buljongen. Stek smöret och mjölet lätt tillsammans i en rymlig kastrull. Slå på buljongen och rör om en del. Låt koka cirka 15 minuter.
  2. Tillsätt paprikapulvret och rör ned osten samt vinet.
  3. Vispa ihop äggulan och grädden precis innan servering och rör ned blandningen i soppan. Smaka av med peppar och salt, häll upp på tallrikar och tillsätt avslutningsvis ägg.

 

 

—————

Tillbaka