Recept och passion!


Recept på vietnamesiska karamelliserade räkor - Tôm rim

20.09.2013 15:16

Recept på vietnamesiska karamelliserade räkor - Tôm rim

 

(4 portioner)

 

500 g råa räkor av valfri sort (har de varit frysta skall de först tinas, helst då ett till två dygn i kylskåp)

8-10 finhackade vitlöksklyftor

1 fint skivad chilifrukt (eller mer om man vill) alternativt piri-piri efter behag

1/2 - 1 kruka färsk koriander (kan uteslutas om man inte tycker om koriander)

120-130 g (knappt 1,5 dl) farinsocker, råsocker eller palmsocker

1,5 dl vatten

2 msk raps-, majs- eller annan olja till stekning

 

  1. Gör karamellsirap genom att koka upp vattnet och sockret under konstant omrörning i en tjockbottnad kastrull och låta det puttra ihop till en sirap, vilket tar cirka tre minuter.
  2. Häll i en liten skvätt vatten till, rör om och ställ åt sidan.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna eller ännu hellre i en wok. Lägg först i vitlöken och chilin och stek på hög värme 20-40 sekunder (vilöken får inte ta färg).
  4. Lägg i räkorna och stek ungefär en minut. Tillsätt karamellsirapen och stek i ungefär en minut till. Strö korianderbladen över och servera.

 

—————

Tillbaka