Recept och passion!


Recept på Weisswurst kokt i kalvbuljong med persiljebröd

05.10.2013 18:04

Detta är inte det traditionella sättet man äter Weiswurst på i München (då skall man snarare ha en salt kringla till och dricka veteöl). Å andra sidan är kalvbuljong, bröd som bakats med omsorg och färsk persilja i högsta grad uppskattat nere i den matglada bayerska metropolen och så länge det finns gott om god mat och det finns gott om god Stimmung och god Geist kan man blanda lite som man vill. Fram med mat och öl så vi kan säga ”Prosit!” (som betyder ”Skål!” på bayerska och för övrigt, ursprungligen, ”Må det gagna!” på latin).

 

 

Recept på Weisswurst kokt i kalvbuljong med persiljebröd

 

(4 portioner)

 

8-12 weisswurstkorvar (finns i en del delikatessbutiker och under hösten på Lidl)

Kalvbuljong att koka korvarna i, cirka en liter (vatten + 2 kalvbuljongtärningar eller fond)

8 skivor färskt, rustikt bröd (gärna surdegsbröd)

Cirka 1 dl persiljeblad, ev hackad

Smör, som väldigt gärna får ha blandats med en del tryffelolja (låt smöret få stå framme i rumstemperatur en stund först eller skiva det en del och värm det försiktigt i mikron)

Söt svensk eller tysk senap alternativt grovkornig, gammaldags fransk senap

 

  1. Koka upp ungefär 7 dl vatten tillsammans med buljongtärningarna. Häll på 3 dl vatten till och sänk värmen. Lägg i korvarna och låt dem bli varma (cirka 5-7 minuter). Vattnet skall inte koka.
  2. Smöra under tiden brödskivorna och strö över persiljan.
  3. Tag kastrullen av plattan och sleva upp en del buljong på varje tallrik. Fördela korvarna och lägg sedan upp brödskivorna. På kanten av tallrikarna (det gör inget om de blöts upp lite av vätskan eftersom brödet skall användas till att just suga upp den goda buljongen) Lägg en klick senap på varje tallrik eller låt var och en ta själv. Syltlök, surkål, råriven morot och skivad gurka är exempel på grönsaker som passar till. En bra idé är att servera sådant på en liten asiett vid sidan om.

 

Bildkällor:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hacker_pschorr_bier.JPG

https://food-fun.wisconsinfood.com/edible_antics/2008/03/its-spring-brea.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Munich

—————

Tillbaka