
Recept och passion!
Recept på wienerschnitzel
07.10.2013 14:22Skall man göra en äkta wienerschnitzel behövs rikligt med olja. Men, nota bene, sedan skall den rinna av. Ett klassiskt talesätt i Österrike är att man skall kunna sätta sig på en wienerschnitzel med sina finaste byxor på utan att det blir fläckar på dem!
Recept på wienerschnitzel
(4 portioner)
1 kg kalvfilé, kalvinnanlår eller ev kalvstek
3-4 ägg
2-3 dl vetemjöl
4-5 dl rivet bröd (kör torrt vitt bröd i matberedare alt med stavmixer) eller ströbröd
1 ½-2 msk Vegeta eller annan liknande, glutamat-kryddblandning (sådana finns ofta i butiker där livsmedel från Balkan säljs)
Peppar
-
Skär köttet i 4 skivor (eller be butiken göra det). Banka ut dem försiktigt tills de blir tunna och jämna (tänk dessutom på att de skall rymmas i stekpannan man använder).
-
Blanda ägg och vegeta-pulvret genom att vispa med en gaffel. Vänd sedan köttet först i mjöl, sedan i ägg- och vegetablandningen och sist i brödet. Låt köttet vila cirka 15-25 minuter.
-
Stek schnitzlarna vackert gyllenbruna i het olja (det klassiska sättet att tillaga dem är snarare att fritera schnitzlarna än att steka dem) och låt sedan rinna av lite. Eventuellt kan de varmhållas på måttlig värme i ugn (cirka 80 grader) samtidigt som de får rinna av på lite papper.
-
Peppra och servera. Några citronklyftor räcker som tillbehör, men sardeller, kapris och ev lite finhackad rödlök används också ofta (som garnityr) åtminstone på en dl håll i världen. En potatissallad av något slag är också ett gott sällskap. Ugnstekt potatis, gärna med lite persilja på, går också utmärkt att servera till.
Bildkälla: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wiener_Schnitzel.jpg
—————