Recept och passion!


Recept på wraps med aubergine, mozzarella och tomat

19.08.2013 21:43

 

Kombinationen av aubergine, mozzarella och tomat - melanzana, mozzarella e pomodoro - återfinns ofta i panini i Italien, men varför inte testa och göra en wrap-variant. Perfekt att snabbt packa ihop och ta med sig istället för att köpa dyra, färdiggjorda baguetter på Pressbyrån och andra ställen, men också klockrent som ett vegetariskt inslag på en stor buffé om man skär wrapsen i mindre plockbitar. Ännu mer njutbart blir det dock kanske som tilltugg till ett gott glas vin i skymningen eller i skuggan en ledig sommardag när solen jobbar för högtryck men man själv inte orkar göra det ute i köket.

 

 

Recept på wraps med aubergine, mozzarella och tomat

 

(6 st)

 

En stor aubergine eller två små

Två mozzarellabollar (gärna buffelmozzarella såklart)

Tre tomater eller en större mängd små delikatesstomater 

Olivolja av bra kvalitet

Gärna lite färsk basilika

Svartpeppar

6 st tortillabröd eller tunnbröd

 

  1. Skär upp auberginen i cirka tre, fyra cm tjocka skivor efter att ha skurit bort ändarna som kastas. Man behöver knappast hälla salt på skivorna för att dra ut någon besk smak, det var dock nödvändigt förr i tiden eftersom auberginer var mycket beskare då än de är i dag.
  2. Stek aubergineskivorna i lite olivolja tills de är mjuka. Man kan också rosta dem i ugnen på cirka 220 graders värme efter att ha penslat dem med ett tunt lager olivolja. De ska vara inne 15 minuter. Vänd på skivorna efter halva tiden.
  3. Skiva eller tärna motaterna och skiva mozzarellan.
  4. Fördela allting på bröden, strö över lite basilikablad om det finns, ringla på lite olivolja och avsluta med svartpeppar.
  5. Rulla ihop bröden så att öppningen i ena änden är lite större än i den motsatta, där man stänger wrapsen genom att vika till en liten flik som sedan trycks in i rullen (på samma sätt som man gör med t.ex. crêpes). Skall man använda wrapsen som plockmat på en buffé eller som annat tilltugg kan man antingen "tillsluta" rullarna i båda änden och sedan skära varje wraps på snedden och sedan trava halvorna ovanpå varandra (i detta fall är det bäst att använda minitortillas, man får då ut cirka 10 stycken wraps med samma mängd fyllning och i slutändan alltså cirka 20 halvor). En tredje variant är att skära rullarna i flera jämtjocka skivor och sedan lägga upp dessa brevid varandra på ett stort fat.

 

Bildkällor:

https://it.wikipedia.org/wiki/File:Solanum_melongena.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mozarella.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tomato.jpg

 

 

 

 

—————

Tillbaka