Recept och passion!


Recept på wraps med kyckling, mögelost och salsa

19.08.2013 18:08

 

 

Wraps kan, i likhet med de flesta sorters snabbmat göras lyxigare, om man nu vill det. Stjärnkockar som exempelvis Marcus Samuelsson har dessutom övertygat oss om att snabbmat/street food inte alls behöver vara liktydigt med skräpmat. Å andra sidan är det heller inte så att man måste lyxa till en viss typ av snabbmat för att förhöja dess kvalitet. Kvalitetstänkande i kökssammanhang handlar också om saker som att se till att använda fräscha ingredienser och på ett intelligent sätt ta vara på rester på rätt sätt i rätt tid och bemöda sig om att laga mat som både får fart på smaklökarna och dessutom är näringsriktig. Inte minst i dessa avseenden är detta recept svårslaget. 

Angående just rester har vi ofta saker som en och annan grönsak det börjar bli dags att anväda, lite skinka, kyckling av något slag och dessutom, ofta, diverse slags ostar i kylen. Vad ska man göra av det? En pasta är såklart ingen dum idé, men wraps går ännu snabbare och dessutom slipper man att steka, koka eller värma något.

Wraps kan varieras hur mycket som helst och dessutom kan en wrap med exempelvis de råvaror det handlar om i detta recept, i likhet med all street food, göras antingen på ett lite mer hantverksmässigt och lyxigt sätt, eller på ett enklare vis. Är tanken att det ska vara fin bjudmat på till exempel en buffé så gör man en salsa från grunden, köper en riktigt fin blå- eller grönmögelost, ugnsteker ekologisk kyckling (från Bosarp eller, om man skulle råka hitta det, importerad fransk sådan av märket Le Picoreur). Majskyckling är också ett alternativ för den kvalitetsmedvetne. Men i första hand skall man nog betrakta denna rätt som perfekt vardagsmat som spar tid, pengar men definitivt inte smaksensationer.

 

 

Recept på wraps med kyckling, mögelost och salsa

 

(6 stycken)

 

Färdig-stekt/-grillat/-kokt kycklingkött av något slag, cirka 3-400 g.

Ev skinka eller annat kött om man vill dryga ut kycklingen

Texmexsalsa eller lite blandat grönsakshack samt chilisås/annan tomatsås

(alternativt gör man en äkta salsa och då gärna en pico de gallo av klassiskt snitt)

Ev chili av något slag

Ev hackad eller pressad vitlök

Ostdressing gjord på mögelost och youghurt eller fil alternativt skivor/bitar av annan ost

6 tortillabröd eller tunnbröd

 

  1. Förbered ev. "snabbsalsan" och ostdressingen. Mögelost-dressing är enkelt att göra. I detta fall går det bra med cirka 3-4 dl youghurt eller fil som man helt enkelt smular ned osten i. Man kan dessutom tillsätta lite salt, majonnäs och/eller vinäger.
  2. Fördela köttet, grönsakerna och osten/ostdressingen jämt på de 6 bröden.
  3. Rulla ihop bröden så att man får en lite större öppning i ena änden och en mindre öppning i den andra som sedan försluts på samma sätt som man "stänger igen" en crêpe eller enchilada. Man kan givetvis tillsluta den i båda ändorna om man vill. Är det tänkt att wrapsen skall bjudas som plockmat är det en bra idé att rulla ihop dem så att båda ändarna blir lika stora, försluta dem enligt ovan och sedan skära dem ganska snett över så att man får två halvor som är spetsiga i ena ändan och sedan trava dessa halvor ovanpå varandra på ett fat. Skall wrapsen vara delar av en stor buffé med mycket smått och gott är det bäst att använda sig av minitortillas. Mängden fyllning i receptet bör då räcka till minst 9-10 stycken sådana som sedan ger dubbla mängden halvor. Ett tredje förslag är att skära rullarna i flera jämntjocka skivor och sedan lägga upp dessa brevid varandra på ett stort fat.

 

Bildkällor:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Afghan_bread.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RotisserieChicken.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fresh_Salsa_2009_bg.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Montforte_Blue_Cheese.jpg

 

—————

Tillbaka