Recept och passion!


Recept på wraps med rökt lax, ägg och mangoraja

19.08.2013 16:38

 

All mat vi får på bordet är ett resultat av hantverk och arbete. Inte bara rätter som lagas i ett kök utan även råvarorna i sig har (nästan) alltid detta ursprung. Det flyger sällan färdigstekta sparvar i mun.

Här i kalla Norden är vi sedan årtusenden experter på hur vi skall konservera råvaror så att de skall stå sig länge. En förnämlig sådan metod är rökning. Skandinavisk rökt lax är, med rätta, berömd i hela världen.

Att konservering inte är en lika djupt rotad tradition på varmare breddgrader betyder inte att yrkeskunnande spelar en mindre roll i framtagningen av de råvaror man odlar, föder upp och fångar där. Att sköta exempelvis en plantage i Karibien, där Harry Belafonte en gång sjöng om det ljuva livet "underneath di mango tree" och sedan hantera och förpacka dess frukter för transport (ofta för export till andra världsdelar) kräver lika stort engagemang som att framställa en perfekt rökt lax.

Dessa två kulturer kan man på ett mycket lätt sätt förena, packa ihop och ta med sig överallt - i formen av dessa härliga wraps. Vill man, så kan man göra egenhändigt tillverkad mangoraja. Att röka laxen själv går naturligtvis också. Är man en skicklig sportfiskare och har egen, portabel abu-rök så är man inte världens minst lyckligt lottade människa.

 

Recept på wraps med rökt lax, ägg och mangoraja

 

(6 stycken)

 

250-300 g rökt lax i strimlor

3 hårdkokta ägg delade i fyra halvor vardera

2 dl mangoraja

2 dl (gärna skalad) tärnad gurka

Salladsblad av valfri sort, till exempel lollo rosso eller romansallad

Saften från en halv citron, en hel lime eller saft från plastcitron

Ev. lite rucola

6 tortillabröd eller 6 tunnbröd

 

  1. Blanda laxen, mangorajan och gurktärningarna.
  2. Föredela salladsbladen på bröden och portionera sedan på laxröran. Avslutningsvis lägger man två bitar ägg på varje bröd.
  3. Rulla ihop brödet till en wrap. Den bör rullas så att den ena ändan är vidare än den andra. Den mindre görs till en tillsluten botten genom att man viker in den yttersta ändan in i resten av rullen på samma sätt som när man gör crêpes. Vill man så är det fritt fram att tillsluta den på samma sätt i båda ändor. Äts direkt eller rullas in i papper alternativt aluminium-/plastfolie. Går utmärkt att förvara under högst tre dygn i kylskåp och man kan också ta med sig wrapsen varsomhelst och förtära dem flera timmar senare, men de bör hållas undan från höga temperaturer.

 

Bildkällor:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Christopher_Leigh_lights_the_kilns_at_John_Ross_Jr.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Undertree1.png

 

 

—————

Tillbaka