Recept och passion!


Recept på wraps med skinka, ägg och gräslöksaioli

19.08.2013 13:35

 

Ett gäng wraps är på många sätt den idealiska maten. De kan varieras i det oändliga, de kan tas med överallt, de är ett aptitligt sätt att förpacka en kombination av smaker, de behöver inte värmas upp och man behöver bara sina händer för att äta dem.

I den här varianten får skinka, kokta ägghalvor och salladsblad skjuts av en smekande läcker aioli som smaksatts med gräslök. Vips så har man gjort något skojigt och "vardagselegant" av en uppsättning råvaror som kanske annars inte sett mycket ut för världen. Perfekt för en picknick på en sommaräng, som lunchmat, nattmacka eller varför inte i skidbacken!

Vill man vara riktigt seriös kan man såklart baka egna tortillabröd/tunnbröd, välja en exklusiv sorts skinka, pochera äggen och göra en egen aioli från grunden. Men ibland vill man inte krångla till det. Ofta kommer man långt bara med lite nyklippt gräslök.

 

Recept på wraps med skinka, ägg och gräslöksaioli

 

(6 stycken)

 

3 stycken hårdkokta ägg delade i två eller fyra halvor vardera

12 skivor skinka

Salladsblad av valfri sort, exempelvis isbergssallad eller romansallad

Majonnäs

Olivolja

Eventuellt lite tryffelolja

Hackad eller pressad vitlök, 1-3 klyftor efter tycke och smak (kan uteslutas)

Färsk gräslök som klippts eller hackats

Eventuellt lite strimlor av morot

6 tortillabröd av valfri sort eller 6 tunnbröd

 

  1. Gör aiolin genom att blanda i ganska rikligt med hackad/klippt gräslök i en valfri mängd majonnäs, tillsätt en skvätt olivolja av bra kvalitet, vitlöken och rör ihop allt. Vill man inte fuska genom att använda snabbköps-majonnäs kan man göra en äkta aioli från grunden. Isåfall tillsätter man bara gräslöken i slutet. Om man vill kan man gärna droppa i lite tryffelolja.
  2. Lägg skinka, salladsblad och en halva (eller två fjärdedelar) ägg på varje bröd. Klicka på aiolin i mitten, koncentrera den til just mitten, aiolin skall inte smetas ut mot kanterna. 
  3. Rulla ihop till wraps som gärna får vara stora och vidöppna i ändan där man börjar äta. I botten gör man klokt i att vika in yttersta ändan som en liten flik, på samma sätt som man gör med exempelvis crêpes. Man kan göra likadant i båda ändorna om man vill tillsluta wrapsen så mycket som möjligt.
  4. Ät direkt eller förpacka i papper alternativt aluminium-/plastfolie. Wrapsen kan naturligtvis läggas i kylen, men bör hållas undan från värme om de skall ätas vid ett senare tillfälle. Vill man använda wrapsen som tillugg på till exempel en buffé försluter man i båda ändorna och skär upp rullen i jämntjocka skivor som sedan läggs upp brevid varandra på ett stort fat. Perfekt plockmat!

 

 

Bildkälla:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roti_Wrap_Trafasie.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————

Tillbaka